16 października na całym świecie jest obchodzony Światowy Dzień Walki z Ubóstwem – ustanowiony w 1992 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ (rezolucja 47/196 z 22 grudnia) oraz natomiast 17 październikaŚwiatowy Dzień Żywności. Pierwowzorem tej inicjatywy był obchodzony w tym dniu od roku 1987 przez organizacje pozarządowe w wielu krajach Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Nędzy, zainicjowany przez powstały we Francji międzynarodowy ruch ATD Czwarty Świat.
Dni te poświęcone są najuboższym jako wyraz hołdu dla ofiar nędzy na całym świecie jako znak solidarności i braterstwa z najuboższymi. Obchody tych dni mają uświadomić opinii publicznej na całym świecie konieczność likwidacji ubóstw, a także przestrzeganie Praw Człowieka, zwłaszcza w krajach rozwijających się, a także zwrócić uwagę, iż walka z ubóstwem powinna stać się priorytetem na drodze rozwoju.
Głównym celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych, a także zwrócenie uwagi na konieczność walki z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. W okresie panującej pandemii koronawirusa na świecie jest bardzo wiele osób narażonych na jeszcze większe na skutki niedożywienia i ubóstwa.
Polski Czerwony Krzyż, w tym Śląski Oddział Okręgowy PCK, w 5 Oddziałach Rejonowych PCK w Bytomiu, Gliwicach, Rybniku, Świętochłowicach i Knurowie prowadzi od kilku lat w ramach programu FEAD pomoc żywnościową dla osób ubogich i potrzebujących.
W ubiegłym roku w Polsce było 1 900 00 skrajnie ubogich osób, a 312 000 z nich to dzieci i młodzież poniżej 17 roku życia.